Back

ⓘ Bebrayan - Bebrayan, Bèlgi, Dhalang, Polen, Républik Céko, Kutha Banjarbaru, Wong Kerinci, Purwa, Wong Batak, Bléncong, Primitif, II Babad, Michael Jackson ..


                                               

Bebrayan

Bebrayan utawa masarakat iku golongan wong kang mangun sistém semu katutup, ing ngendi sabagéan gedhé interaksi ya iku antarané individu-individu kang ana ing golongan mau. Luwih abstraké, siji bebrayan iku jaringan gegandhéngan-gegandhéngan antar entitas-entitas. Masarakat iku komunitas kang interdhépèndhen. Lumrahé, istilah bebrayan minangka ngacu saklompok wong kang urip bebarengan ing siji komunitas kang temata. Miturut Syaikh Taqyuddin An-Nabhani, saklompok manungsa bisa ditelakaké minangka siji bebrayan yèn duwé pamikiran, pangrasa, sarta sistém/angger-angger kang padha. Kanthi pepad ...

                                               

Bèlgi

Bèlgi iku nagara ing jagad Éropah. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 10 yuta. Kutha krajané iku Brusel. Nagara iki ing sisih lor wewatesan karo Walanda, ing sisih wétan karo Jerman lan ing sisih kidul karo Perancis lan Luksemburg. Déné ing sisih kulon Bèlgi wewatesan karo Segara Lor, ing sebrangé Britania Raya.

                                               

Dhalang

Dhalang ing donya pawayangan iku wong kang gadhah kaprigelan mainaké wayang utawa kang pinter ndalang. Mbiyèn, kaprigelan iki diwarisaké turun-tumurun. Dhalang duwé fungsi dadi sutradara, panyerat lakon, narator, juru main karakter, panyusun iringan, pesinden, panata panggung, penari lan liyané dadi duwé kemampuan akèh kanggo mimpin pagelaran. Ana uga istilah dhalang jemblung kang ora nganggo perangkat wayang kanggo sarana carita ing nganggo tuturan kaya ta nuturaké dongèng.

                                               

Polen

Républik Polen utawa Républik Polandia iku nagara republik ing Éropa Wétan kang bebatesan karo Jerman ing sisih kulon, Cékia lan Slowak ing sisih kidul, Ruslan lan Litowen ing sisih wétan uga Belarus sarta Ukraina ing sisih kidul-wétan.

                                               

Républik Céko

Républik Céko utawa ditepungi mawa jeneng cekaké Céko iku nagara ing bawana Éropah kang kadhapur sawisé bubar nagara Cekoslowakia. Nagara iki wewatesan karo Jerman ing sisih kulon lan lor, karo Polen ing sisih lor, karo Slowakia ing sisih kidul-wétan lan karo Austria ing sisih kidul. Ing nagara iki dumunung Sudetenland, kang biyèn dipanggoni déning bebrayan Jerman, nanging sawisé Perang Donya II, sapérangan didéportasi sanajan isih akèh wong Ceko kang nganggo jeneng Jerman. Wektu iku watara 3.5 yuta jiwa bangsa Jerman diusir. Ing tanah Sudeten akèh ditemoni indhustri, mligi indhustri keraj ...

                                               

Kutha Banjarbaru

Kutha Banjarbaru iku kutha ing provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha Banjarbaru minangka sawijining kutha sing anyar ing wewengkon Provinsi Kalimantan Kidul, madeg ing tanggal 20 April 1999 miturut Undhang-Undhang Nomer 9 Taun 1999. Kutha Banjarbaru duwé jembar wewengkon 371.30 km² sing kapérang dadi 5 kacamatan lan 12 kalurahan. Kutha Banjarbaru dumunung ing koordinat 03°27 nganti 03°29 LS lan 114°45 nganti 114°45 BT. Posisi géografis Kutha Banjarbaru saka Kutha Banjarmasin yaiku 35 km ing arah 296°30 sisih kidul-wétan Kutha Banjarmasin, déné posisi saka kutha Martapura, Kabupatèn B ...

                                               

Wong Kerinci

Tembung Kerinci asalé saka basa Tamil Kurinji ya iku jeneng kembang kurinji Strobilanthes kunthiana kang tuwuh ing India Kidul ing èlevasi sakdhuwuré 1800m. Awit saka iku Kurinji uga tegesé kawasan pagunungan. Wong Kerinci kaya déné wong-wong saka bebrayan liya ing Sumatra kalebu ras Mongoloid Kidul kang wicara nganggo basa Austronesia. Adhedhasar basa lan adat-istiadat wong Kerinci kalebu kategori Melayu, lan paling cedhak karo Minangkabau lan Melayu Jambi. Sapérangan gedhé wong Kerinci migunakaké basa Kerinci, kang duwé warna-warna dhialèk, kang bisa béda banget saka tlatah siji lan siji ...

                                               

Purwa

Sajarah Pangiwa Panengen punika satunggaling cariyos ingkang wonten ing pambukanipun Serat Babad Tanah Jawi. Kangge nganggit anggitan ilmiah punika kula nganggé bahan saking Babad Tanah Jawi seratan Ng Kartapradja mawi cathetan saking J.J Ras

                                               

Wong Batak

Wong Batak utawa Suku Batak iku bebrayan ing Indonésia. Jeneng iki kalebu jeneng terma kolèktif kanggo ngidentifikasi bebrayan kang manggon saka Tapanuli lan Sumatra Wétan, ing Sumatra Lor. Suku bangsa kang kagolongaké kanthi jeneng wong Batak yaiku: Batak Toba, Batak Karo, Batak Pakpak, Batak Simalungun, Batak Angkola, lan Batak Mandailing. Akeh-akehé wong Batak ngugemi agama Kristen lan sisané ngugemi agama Islam. Nanging ana uga wong Batak kang ngugemi agama Malim lan ngugemi kapercayaan animisme kang diarani Sipelebegu utawa Parbegu. Nanging cacahé wong kang nganut kapitayan iki sangsa ...

                                               

Bléncong

Bléncong iku sebutan ing pedhalangan kang ngrujuk marang piranti kanggo pepadhang. Wujudé kaya lampu téplok lang lumrahé diéntha-éntha kaya manuk Jatayu. Ana uga sing wujudé kaya cèlèngan kanthi swiwi. Bléncong digawé saka kayu utawa perunggu kanthi sumbu ing tengahé. Dian iki ngadhep kelir lan wewayangan dumadi saka cahyané. Ing jaman saiki, bléncong isih digunakaké kaya déné kagunané kang sakawit. Lampu iku saiki diganti déning petromax utawa lampu listrik. Ana kalané dhalang uga migunakaĸé lampu halogén. Ing jaman saiki, bléncong isih digunakaké kaya déné kagunané kang sakawit.Bléncong ...

                                               

Primitif

Primitif iku kabudayan masarakat utawa individu tinamtu sing durung srawung karo donya njaba utawa adoh saka peradaban. Primitif nduwé arti ora kenal marang peradaban lan ora kenal marang kesopanan utawa tatakrama. Tembung primitif asring kagunakakaké ing kabudayan utawa masarakat sing uripé isih gumantung marang alam utawa ora srawung karo donya njaba.

II Babad
                                               

II Babad

Kitab II Babad iki péranganing kitab Prajanjian Lawas utawa Tanakh. Kitab iki terusané I Babad. Kitab iki wiwitané nyritaaké pangadheg pamarèntahé sang Ratu Suleman nganti sédané. Sawisé nyritaaké kandha pangamuké bebrayan ing tlatah lor sing kabawah Yerobeam nglawan Raja Rehabeam, kitab iki mung nyritaaké sajarahé Yudea, yaiku karaton kidul, nganti dibedhahé Yerusalem ing taun 586 SM.

Michael Jackson
                                               

Michael Jackson

Michael Joe Jackson yai ku sawijining penyanyi pop légendaris saka Amérikah Sarékat. Dhèwèké nduwé peparab "Raja Musik Pop". Salah siji albumé ya iku Thriller ya iku album musik sing suksès dhéwé sadonya. Michael Jackson iku penyanyi kulit ireng kapisan sing duwé penggemar saka kabèh bebrayan, ya wong putih, ya wong ireng.

                                               

Golongan ètnik

Golongan ètnik utawa ing basa sadina-dina dipigunakaké tembung wong, iku golongan manungsa sing kaiket déning kasadaran lan idhèntitas awujud "nyawijining kabudayan", déné kasadaran lan idhèntitas mau kerep dikuwataké anané basa.

                                               

Wédangan

Wédangan iku sawijining pakulinan kang disenengi déning sapa baé, saka bocah cilik nganti wong tuwa. Ana ing kutha Sala, Yogja lan sakiwa tengené wis wajar sing diarani hik utawa ana ing Yogja diarani angkringan. Lumrahé sing dianggo wédangan ya iku, tèh, jaé, kacang ijo, kencur, kopi utawa campuran saka sakabèhé iku. Lumrahé dikancani karo nyamikan bangsa gorèngan, sega kucing, tahu témpé lan liya liyané.