Back

ⓘ Ékonomi - Krisis ékonomi global 2008, Biru, Dhaptar pamenang Bebungah Nobel Ékonomi, Libèria, Ékologi, Indhi, Asia-Pasifik, Agronomi, Benelux, Chanakya, Pasar ..


                                               

Krisis ékonomi global 2008

Krisis ékonomi global taun 2008, disurung déning sawatara indikator mudhuné ékonomi sadonya. Iki kalebu mundhaké rega lenga patra wiwit taun 2003, sing ngakibataké krisis rega pangan taun 2007–2008 lan inflasi global; krisis krèdit Supprime sing ngakibataké bangkruté bank invèstasi gedhé lan bank komersial; ngrembakané pengangguran; lan kamungkinan resesi global.

                                               

Ékonomi Biru

Ékonomi Biru utawa ékonomi biru ya iku prosès ing pundhi sakabèhé bahan baku lan prosès produksi asalé saka alam lan mèlu cara alam kerja. Model ékonomi ing mangsa bakal njupuk menyang akun kaluwihan lan inovasi strategi déning Dipuntedahaken kaanan alam. Konsep Blue Economi iki dikembangaké kanggo maringi sauran saka tantangan sistem ékonomi ing donya sing kathah dadi exploitatif lan bakal ngrusak kanggo lingkungan: sanèsipun sampah, karusakan lingkungan disebabake eksploitasi ngluwihi kapasitas daya dukung saka alam. Inti saka Blue Economi ya iku Sustainable Development sing duwé semboya ...

                                               

Dhaptar pamenang Bebungah Nobel Ékonomi

Pangaji-aji Bank Swèdhen sajeroning Ilmu Ékonomi, sok ingsebut Pengregaan Nobel babagan Ékonomi, béda karo bebungah nobel liyané, amarga satemené bab iki dudu péranganing wasiat Alfred Nobel. Bebungah iki ingselenggarakaké déning Bank Sweinga padha ulang Taun ke-300 padha 1969. Anggota kulawarga Nobel mrotès panggunaan istilah "Pangaji-aji Nobel ing babagan Ékonomi" sajeroning kontèks apa waé. Sanadyan mangkono, sajeroning kontèks Bebungah Nobel, kerep ingsebut mung minangka "Bebungah ing babagan Ékonomi".

                                               

Libèria

Républik Liberia iku nagara ing pasisir kulon Afrika kang wewatesan karo Sierra Leone, Guinea, lan Pasisir Gadhing. Pungkasan iki Liberia ing Liberia kadadéan perang sadulur kaping pidho, yaiku taun kang ndadèkaké atusan éwon sing ndunungi ngungsi saéngga ngrusak ékonomi Liberia.

                                               

Ékologi

Ékologi iku èlmu kang nyinaoni interaksi antarané organisme karo lingkungan lan liya-liyané. Asalé saka tembung Yunani oikos lan logos. Ékologi, biologi lan èlmu kauripan liyané silih nglengkapi karo zoologi lan géografi kang nggambaraké babagan yèn ékologi nyoba ngira-ira, lan ékonomi ènèrgi kang nggambaraké akèh-akèhé rantai panganan manungsa lan tingkat tropik. Ékowewengkon bumi lan risèt owah-owahan iklim yaiku rong wewengkon fokus ekolog wong kang nyinaoni ékologi saiki.

                                               

Indhi

Républik Indhi utawa Républik India iku nagara ing Asia Kidul. Jeneng-jeneng liyané nagara iki iku Bharat utawa Bharata lan Jambudwipa. Tembung pungkasan iki tegesé "Pulo Jambu" lan dijenengaké mangkono amarga mèmper woh jambu. India iku nagara ing Asia kang ndunungi paling akèh kaloro ing donya, kanthi populasi punjul sak milyar jiwa, lan minangka nagara gedhé dhéwé kapitu miturut ukuran wewengkon géografis. Cacahing kang ndunungi India tuwuh ngrembaka wiwit tengahan 1980-an. Ékonomi India iku gedhé dhéwé kapapat ing donya miturut angka PDBné, diukur saka segi paritas daya beli, lan salah ...

                                               

Asia-Pasifik

Asia-Pasifik iku wewengkon kang nyakup "pasisir Asia Wétan, Asia Kidul-wétan lan Australasia ing sacedhaké Samudra Pasifik, ditambah nagara-nagara ing samudra Pasifik. Sanadyan dèskripsi géografis kurang trep, istilah Asia-Pasifik dadi misuwur watara taun 1980 an wektu tuwuhing ékonomi ing wewengkon heterogen iki sajeroning baagan dedagangan saham, dedagangan umum lan wangun liya saka interaksi ékonomi lan pulitik dadi topik wicara. Mlebuné nagara-nagara ing kawasan Oceania kaya Australia lan Niu Selan dhedhasar rélasi ékonomi antarané nagara-nagara mau lan mitra dagang-é ing wewengkon Asi ...

                                               

Agronomi

Agronomi wujud salah siji cabang èlmu terapan sajroning biologi sing nyinaoni prabawa manéka aspék biotik lan abiotik marang sawijining individu utawa sakumpulan individu tetuwuhan sing dimupangataké kanggo kapentingan manungsa. Cakupan aspèk biotik ngambah individu iku dhèwè, individu liya sing sajinis, utawa individu liya sing béda jinis. Cakupan aspék abiotik ngambah kabéh komponèn ora urip sing mangaruhi kauripan individu sing disinaoni. Wong asring madhakaké agronomi karo èlmu tetanèn sajeroning teges ciut: mung kanggo tetuwuhan. Agronomi luwih mirunggan nyinaoni téknik nenandur utawa ...

                                               

Anggaran Pendapatan dan Belanja Negara

Anggaran Pendapatan dan Belanja Nagara ya iku rencana keuangan taunan pamaréntah Indonesia kang disetujoni déning Dewan Perwakilan Rakyat. APBN isiné pratélan kang sitematis lan princi yang amot rencana penerimaan daln pengeluaran nagara sajeroning 1 taun anggaran, kang miturut Undhang-undhang nomer 17 taun 2003 dikukuhaké tanggal 1 Januari nganti 31 Dhésèmber. APBN, owah-owahan APBN lan pertanggungjawaban APBN saben taune dikukuhaké kanthi undhang-undhang, kang ateges uga kudu disetujoni déning DPR.

                                               

Badan Sertifikasi Manajemen Risiko

Badan Sertifikasi Manajemen Risiko utawi ingkang asring dipuncekak kanthi cekakakne BSMR inggih punika salah satunggaling badan sertifikasi ingkang madeg piyambak lan dipunresmekaken ing wekdal sepisanan ing tanggal 8 Agustus 2005 minangka asiling tindak lanjut saking peraturan Bank Indonesia Nomer 7/25/PBI/2005 ngengingi sertifikasi Manajemen Risiko Kangge Pengurus lan pejabat Bank Umum. BAdan Sertifikasi Manajemen Risiko ingkang gadhah tugas kanggé ngawontenaken sertifikat manajemen risiko ingkang ngewrat wonten ing international best practices, ingkang nerbitaken sertifikat manajemen re ...

                                               

Benelux

Benelux ya iku jenengé siji uni ékonomi ing telung nagara monarkis ya iku nagara Walanda, Bèlgia, lan Luksemburg. Asosiasi iki diadegaké mawa jeneng Benelux Custom Union ing taun 1944. Benelux kalebu pelopor madeging organisasi Uni Éropah.

                                               

Chanakya

Chanakya iku penasihat lan mahamantri sajeroning Kakaisaran Maurya kang sapisanan Chandragupta, lan arsitèk kanggo nggayuh kakuwasan.

                                               

Haryanto Adikoesoemo

Haryanto Adikoesoemo ya iku pengusaha lan kolèktor seni saka Indonésia. Dhèwèke dadi Prèsidhèn Dirèktur ing PT AKR Corporindo. Dhewèké nduwèni jabatan Prèsidhèn Dirèktur ing PT AKR Corporindo iku kawit taun 1992 lan nduwèni jabatan ing manéka anak badan usaha saka PT AKR Corporindo kang diyasa déning bapaké. Dhèwèké uga kang miyasa Museum of Modern and Contemporary Art utawa Musiyum MACAN ing Jakarta, Indonésia kawit taun 2017.

                                               

Indhèks Pangembanging Manungsa

Indèks Pangyasa Manungsa / Human Development Index iku pangukuran perbandingan saka pangarep-arep urip, melèk aksara, pendhidhikan lan baku urip tumrap kabèh nagara saindenging donya. IPM kanggo klasifikasi apa sawiji nagara minangka nagara maju, nagara tumuwuh utawa nagara kari lan uga kanggo ngukur prabawa saka kawicaksanan ékonomi marang kualitas urip.

                                               

Invèstasi

Invèstasi iku istilah kanthi sapérangan pangertèn kang gegandhèngan karo kauangan lan ékonomi. Istilah mau kakait karo akumulasi siji wangun aktiva kanthi pangarep-arep olèh kauntungan ing wektu ngarep. Sok-sok, invèstasi karan uga minangka penanaman modhal.

                                               

John Maynard Keynes

John Maynard Keynes 1883 – 1946, punika satunggiling ahli ékonomi saking Britania Raya. Piyambakipun dados misuwur déning téyorinipun bab Makro-Ékonomi. Piyambakipun gadhah pangidhepan manawi Pamaréntah kedah tumut ngurusi ékonomi. Karyanipun ingkang misuwur judulipun: The General Theory of Employment, Interest and Money. Piyambakipun ugi tumut ngréncangi yasa IMF.

                                               

Kekuwatan pasar

Kakuwatan pasar iku kemampuan parusahan kanggo kanthi nguntungaké ngudhakaké rega pasar barang utawa jasa saka biaya marjinal. Ing pasar persaingan sampurna, pelaku pasar ora duwé kakuwatan pasar. Sawijining parusahan kanthi daya total pasar bisa ngudhakaké rega tanpa kèlangan pelanggan saka pesaing. Pelaku pasar kang duwé kakuwatan pasar mula kadhang-kadhang sinebut "panggawé rega," sauntara iku kang ora duwé bab mau kadhang-kadhang sinebut "panjupuk rega." Kakuwatan pasar kang signifikan ya iku nalika rega ngluwihi biaya marjinal lan biaya rata-rata jangka panjang, saéngga parusahan olèh ...

                                               

Pambangunan Ekonomi

Pambangunan ékonomi prosès kang nimbulaké income per-kapita saka populasi tambah ing jangka kang dawa, diiringi karo owah-owahan saka ciri wigati masarakat, kaya ta owah-owahan ing teknologi lan penggalih masarakat lan kelembagaan. Pambangunan ékonomi ora bisa dipisahake saka ékonomi wutah ékonomi; pembangunan ékonomi nyengkuyung ékonomi wutah, lan kosok balene, wutah saka ékonomi nglancarake prosès pambangunan ékonomi. Prabédan antarané loro iku ing wutah ékonomi sawijining sukses sipaté kuantitatif, yaiku anané paningkatan ing standar income lan tingkat output prodhuksi kang dikasilake, ...

                                               

Pasar

Pasar utawa Peken ing basa krama iku wujud kagiyatan pangadol lan panuku kang nglayani transaksi dol-tinuku. Pasar dipérang dadi loro: pasar tradhisional lan pasar modhèren.

                                               

Pedagang

Pedagang utawa Wong dagang iku wong kang pegawéyané dagang, adol-tinuku barang ora diprodhuksi dhéwé, kanggo olèh bathi. Pedagang bisa dikategori: Pedagang ècèran basa Inggris: retail, karan uga pengècèr, adol prodhuk komoditas langsung marang konsumèn. Sing duwé toko utawa warung iku wujud pengecer. Pedagang grosir, operasi sajeroning ranté dhistribusi antara prodhusèn lan pedagang ècèran.

                                               

Pertamina Tower

Pertamina Tower utawa Pertamina Energy Tower ya iku wangunan gedhong 99 lampit kang dhuwuré 530 mèter saéngga bakal dadi gedhong paling dhuwur ing Indonésia lan paling dhuwur nomer 3 sadonya. Gedhong iki dirancanakaké bakal dibangun ing Jakarta’s Rasuna Epicentrum kang prenahé ana ing Kawasan Bisnis Kuningan, Jakarta. Pambangunan gedhong bakal nggandhèng Turner International kang sadurungé uga nggarap proyèk Burj Khalifa, Skidmore, Owings Merrill, lan Rider Levett Bucknall. Sarta saka Indonésia dhéwé bakal nggandhèng PT Airmas Asri, PT Wiratman & Associates, KSO PT Pembangunan Perumahan, l ...

                                               

Rega

Ing pangerten kang umum, rega kajarwakake cacahé bayar utawa wragad kang diwènèhake wong siji marang liyané kanggo piwales saka barang utawa panggaweyan kang diwènèhake marang dhèwèké. Ing Basa Indonesia diarani Harga Ing tataran ngèlmu ékonomi, rega racaké kasebutake minangka cacahé dhuwit kang kanggo olèh barang liya kanthi kang wis tinamtu akèhé, upamané pira rupiah saben sak kilogram barang A. Ing bagan barter, rega uga kajarwakake bandhingane barang siji lan liyané nalika barang iku kaijolake.

                                               

Soegiarto Adikoesoemo

Soegiarto Adikoesoemo ya iku pengusaha utawa pebisnis saka Indonésia kang dadi Prèsidhèn Komisaris ing PT AKR Corporindo Tbk. Soegiarto Adikoesoemo lair taun 1938 ing Malang, Indonésia. Soegiarto kalebu salah sijining konglomerat paling sugih ing Indonésia lan ana ing urutan 39 ing taun 2018. Urutan iku luwih cendhèk tinimbang urutan wektu taun 2017, ya iku urutan 25. Urutan kasebut medun amarga rega saham ing badan usaha uga ora dhuwur tinimbang taun 2017. Soegiarto Adikoesoemo kalebu wong kang suksès ing pagawéyané amarga dhèwèké bisa nglakokaké bisnis lan usaha werna-werna. Soegiarto ug ...

                                               

Utang

Utang ya iku sawijining prajanjen sijining wong marang liyané, racaké amarga anané aset kang diwènèhake kreditur marang debitur sadurungé. Dumadine utang ya iku nalikane kreditur nyetujoni menehake aset kanthi cacah tinamtu marang debitur. Anane utang racaké dibarengi janji kapan utang mau bakal disaur mbesuke, lan bisa uga disebutake akehé anakan kang disyaratake.

                                               

Zona Éuro

Zona Euro utawa eurozone, kanthi resmi jenengé euro area, iku tlatah gabungan ing babagan ékonomi lan kauangan saka 19 nagara anggota Uni Éropah kang nganggo dhuwit euro minangka valuta resmi tunggal. Dina iki tlatah mau dumadi saka nagara-nagara Austria, Bèlgi, Siprus, Finlan, Prancis, Jerman, Yunani, Irlandia, Italia, Luksemburg, Malta, Walanda, Portugal, Slowakia, Slovenia lan Spanyol. Wolu nagara liya wajib gabung tlatah iki sawisé ngebaki kritéria mlebu kang ketat.

Ékonomi
                                               

Ékonomi

Ékonomi saking basa Yunani: eko kaliyan nemo, punika ngèlmu ingkang nyinaoni dhistribusi bahan-bahan ingkang langka. Dhistribusi punika satunggaling "masalah milih". Dados ngèlmu ékonomi punika kasaranipun "ngèlmu milih." Ngèlmu ékonomi dipunrintis déning Adam Smith saking Skotlandhia ing abad kaping 18. Limrahipun ing jaman samangké ékonomi dipunpérang dados tigang dhisiplin: makro ékonomi, mikro ékonomi kaliyan meso ékonomi. Cithakan:Cabang ngèlmu sosial

                                               

Krisis ékonomi

Krisis ékonomi iku sajeroning èlmu ékonomi wujud istilah lawas miturut téyori siklus bisnis, tegesé owah-owahan sing rikat tumuju résèsi. Minangka conto krisis ékonomi 1994 ing Meksiko, krisis ékonomi Argentina, krisis ékonomi Amérika Kidul 2002, krisis ékonomi Kamerun. Déné krisis finansial bisa wujud krisis perbankan utawa krisis monetèr.

Ékonomi Indonésia
                                               

Ékonomi Indonésia

Cithakan:Economy of Indonésia table Indonésia nduwèni ékonomi mawa basis-pasar, nanging pamaréntah isih mainaké peranan wigati. Pamaréntah nduwèni luwih saka 164 BUMN lan ngukuhaké rega sawatara barang pokok, kalebu bahan bakar, beras, lan listrik. Sawisé krisis finansial Asia sing diwiwiti ing tengahan 1997, pamaréntah njaga akèh porsi aset sèktor swasta liwat pengambilalihan kredit bank ra lancar lan asèt parusahan liwat prosès réstrukturisasi utang.

Prodhuk dhomèstik bruto
                                               

Prodhuk dhomèstik bruto

Prodhuk domèstik bruto sajeroning èlmu ékonomi iku aji kabèh barang lan jasa sing diprodhuksi d’ening sawiji nagara ing période tinamtu. PDB minangka salah siji métode kanggo ngitung pikolèhan nasional.

Kamentrian Pariwisata lan Ekonomi Kreatif Indonesia
                                               

Kamentrian Pariwisata lan Ekonomi Kreatif Indonesia

Kamentrian Pariwisata lan Ékonomi Kreatif Indonésia, dicekak Kemenparekraf, iku kamentrian ing Pamarentah Indonésia kang mbidangi urusan pariwisata lan ékonomi kreatif. Kemenparekraf dibawahi Mantri Pariwisata lan Ékonomi Kreatif kang wiwit tanggal 19 Oktober 2011 diwengku déning Mari Elka Pangestu.

Konsumèn
                                               

Konsumèn

Konsumèn iku utawa saklompok wong sing tuku siji prodhuk kanggo dipigunaaké dhéwé lan ora didol manèh. Yèn tujuan anggoné tuku prodhuk mau kanggo didol manèh utawa biyasa karan kulakan, mila sebutané pangecer utawa distributor.

                                               

Ékonomètrika

Ékonomètrika iku èlmu sing mbahas masalah pangukuran gayutan ékonomi. Amarga saka iku, Ékonomètrika iku èlmu sing nyakup téyori ékonomi, matématika, lan statistika sajeroning siji sistem sing wutuh, dadi èlmu sing madeg dhéwé lan béda karo èlmu ékonomi; matématika; utawa statistika. Ékonomètrika kanggo piranti analisis ékonomi sing tujuané kanggo nguji bener orané téorama-téorama téyori ékonomi sing wujud gayutan antarvariabel ékonomi karo data èmpirik.