Back

ⓘ Saos palaver. Saus Palaver utawa saus palava utawa plasas minangka jinis rebus sing akeh dipangan ing Afrika Kulon, kalebu Ghana, Liberia, Sierra Leone lan Nige ..


Saos palaver
                                     

ⓘ Saos palaver

Saus Palaver utawa saus palava utawa plasas minangka jinis rebus sing akeh dipangan ing Afrika Kulon, kalebu Ghana, Liberia, Sierra Leone lan Nigeria. Tembung palaver asale saka basa Portugis lan tegese pacelathon, debat dawa utawa pasulayan. Ora jelas kepiye carane nyebabake jeneng panganan rebus. Siji teori yaiku nalika rebus pisanan digawe, kanthi sayuran ijo sing dawa, wong-wong bakal miwiti padu kanthi nutupi siji-sijine karo sayuran ijo saka godhog. Liyane yaiku rempah-rempah sing digunakake ing rebusan campuran kaya swara banter nalika mbantah. Wis dianggep duwe kekuwatan kanggo tenang, utawa nyebabake. Jeneng liya kanggo sajian kalebu Kontonmire, Kentumere, Nkontommire lan plasas.

Iki nduweni variasi regional lan bisa ngemot daging sapi, iwak, urang, pepitas, singkong, godhong taro cocoyam, lan minyak sawit. Dadi karo sega rebus, kentang, garri, fufu utawa ubi. Ing njaba Afrika, bayam asring digunakake minangka sulih kanggo sayuran ijo liyane. Ing godhong digunakake kanggo nggawe sayur sup iki ing Liberia sing disebut Molokhia utawa Mulukhiyah godhong.