Back

ⓘ Pastilla minangka panganan tradisional Afrika Lor sing bentuké pie manis utawa pai daging sing pedhes karo werqa, godhong adonan sing padha karo phyllo. Disebut ..


Pastilla
                                     

ⓘ Pastilla

Pastilla minangka panganan tradisional Afrika Lor sing bentuké pie manis utawa pai daging sing pedhes karo werqa, godhong adonan sing padha karo phyllo. Disebutake asalé saka Andalusi lan ditulis kanthi sejarah supaya bisa digunakake ing Maroko lan Algeria, mula diarani rzima utawa tajik. Iki luwih bubar nyebar dening emigran menyang Prancis, Israel, lan Amerika Lor.

                                     

1. Asal

Jeneng pie asale saka tembung pastilla Spanyol, tegese ing Spanyol modern salah siji "pil" utawa "pastry cilik" sawise owah-owahan fonèm "p" dadi "b" sing khusus kanggo basa Arab. Peneliti Anny Gaul mbuktekake resep-resep sing nuduhake "meh padha karo barang-barang sing mlebu ing bastila modern" ing abad ka-13 Andalusi buku-buku, kaya ta Ibn Razīn al-Tujībī Fadālat al-khiwān fī tayyibāt al-taām wa-al -alwān "فضالة الخوان في طيبات الطعام والألوان.

                                     

2. Versi Yahudi Sephardic

Antarane Yahudi Maroko, pastila digawé nganggo lenga zaitun utawa margarin kanggo ngetutake aturan sing luwih kosher.

Varian sing saya tambah akeh ndadekake pastri individu tinimbang pai.